OSCAR WILDE

Oscar Wilde I dag er den irske forfatter og samfundssatiriker Oscar Wilde (1854–1900) nok mest kendt for romanen Billedet af Dorian Gray, som handler om en ung mand, der sælger sin sjæl for at opnå evig ungdom. Ved udgivelsen i 1890 fik den en hård medfart, idet kritikerne anså den for værende amoralsk. Først mange år senere begyndte man at betragte teksten som en – og rose den for sin – kritik af samfundets forfængelighed og overfladiskhed. Wilde har desuden opnået popularitet for sine skuespil, som blandt andet tæller komedien Bunbury (1895) og tragedien Salome(1891).

Han var en flittig forfatter og publicerede et hav af digte, essays og noveller. I 1895 blev Wilde idømt to års fængsel for homoseksualitet. Hans teaterstykker blev taget af plakaterne, og hans bøger blev boykottet. Blot et par år efter at have afsonet sin dom døde han, ludfattig og alene på Hôtel d’Alsace i Paris.

Denne bog rummer to af Wildes noveller, Nattergalen og rosen og Sfinksen uden hemmeligheder i nyoversættelse af Mette Egerod.